(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Taxa specială de salubritate

Referitor la anumite nelămuriri și interpretări personale legate de taxa de salubritate, apărute într-un material publicat pe site-ul saceleanul.ro, site care are printre proprietari pe consilierul local PNL Sterpu Ciprian, am dori să facem câteva precizări necesare pentru respectarea realității.

 Conform prevederilor art. 491 din legea 227/2015 , alin (2) …. orice taxă locală se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local și se aplică în anul fiscal următor. Autorul articolului face abstracție, intenționat sau nu, de faptul că taxa de salubritate a fost votată de consilierii locali ai Municipiului Săcele în luna aprilie 2018,  în forma actuală, fără a se face niciun amendament referitor la cuantumul acestei taxe speciale, de niciunul dintre consilieri.

Scopul instituirii acestei taxe specialeîn viziunea autorităților locale actuale, a fost de a determina persoanele fizice și juridice să-și încheie contracte de salubritate cu operatorul delegat, în caz contrar urmând să fie aplicate și amenzi.

Deoarece la data actuală doar circa 50% din cetățenii din municipiul Săcele au încheiate astfel de contracte, autoritățile locale doresc reglementarea acestui aspect negativ și au și făcut, pentru prima oară după 1989, demersuri concrete. Faptul că între timp, serviciile de salubritate s-au scumpit (independent de voința administrației) au făcut ca taxa de salubritate să aibă o valoare mai mică decât contractul de salubritate la persoanele fizice. Modificarea acestui lucru, legal nu poate fi realizată decât începând cu anul 2020.

În același timp, însă, ca administrație ne bazăm pe dorința și buna intenție a săcelenilor de a intra în legalitate în privința colectării deșeurilor, astfel încât dacă acest lucru se va realiza, taxa specială nu și-ar mai avea rostul. Un contract de salubritate încheiat nu înseamnă altceva decât un oraș mai curat.

print