(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Vire (Franța)

Orașul Vire este situat în Franța, regiunea Normandia, în sud-estul departamentului Calvados, fiind sediul sub-prefecturii și capitala arondismentului Vire. Este o comunitate de comune și grupează în jurul său mai multe localități învecinate, având o populație de 18.766 de locuitori. Vire este situat la o altitudine cuprinsă între 84m și 351m, pe un promontoriu stâncos deasupra râului Vire.

Cetatea fortificată Vire datează din secolul al XII-lea fiind fondată de Henric I Beauclerc duce de Normandia, fiu al lui Wilhelm Cuceritorul. Fortificațiile orașului au fost demolate de Richelieu in anul 1630, iar astăzi se mai păstrează fragmente ale acestora (Donjonul, Turnul Poartă cu Ceas, fragmente de ziduri).

În 1944, ca urmare a intenselor bombardamente ale aliaților în perioada Debarcării din Normandia, orașul a fost distrus în întregime. A fost reconstruit după război păstrându-se pe cât posibil vechea arhitectură cu clădiri placate cu granit albastru de Vire.

Relațiile Săcele – Vire

În anul 2002, a avut loc semnarea Înfrățirii Vire-Săcele, în luna mai, la Primăria din Vire, iar apoi în luna iulie la Săcele, în cadrul sărbătorii Sântiliei.

Relațiile Vire – Săcele au început din anii 90, prin fericita întâlnire dintre o profesoară de franceză din Brașov și omologii ei din Liceul Marie Curie din Vire. Această profesoară i-a invitat să joace teatru în Săcele, cunoscând îndeaproape pe animatorul trupei de teatru a Liceului Electroprecizia, Adrian Golea Man. În 1993 primul grup de liceeni-actori francezi din Vire, au sosit în Săcele și au fost încântați de ospitalitatea și prietenia sinceră a colegilor lor săceleni. Drept urmare liceenii săceleni au fost invitați să joace în Vire în 1994.

De atunci Schimburile teatrale liceene s-au derulat cu regularitate astfel:

  • în Săcele liceenii francezi au fost primiți în anii 1993, 1996, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 20013, 2015, 2017;
  • în Vire liceenii săceleni au fost primiți în anii 1994, 1997, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016.

Aceste schimburi culturale au promovat relațiile directe, nemijlocite între tinerii din cele două orașe prin spectacolul viu de teatru (în limba română și franceză) prin muzica și dansurile populare românești, prin muzica folk și ușoară românească și franceză, prin cunoașterea modului de viață și a culturii celor două popoare. Ca un corolar al acestor legături durabile a avut loc și o căsătorie a unui tânăr săcelean cu o tânără franțuzoaică din Vire, ambii participanți activi la aceste Schimburi teatrale liceene.

În prezent ștafeta acestui schimb licean a fost preluată integral de Colegiul Național ”Dr. I. Meșotă” din Brașov.

Alături de călătoriile liceenilor săceleni și francezi au avut loc mai multe călătorii ale familiilor săcelene și franceze implicate în Infrățirea dintre Săcele și Vire.

Cele două municipalități au făcut o serie de gesturi simbolice una către cealaltă, prin înființarea unui Scuar (mic parc) cu numele de Săcele în Vire și a Parcului Vire în Săcele. În Scuarul Săcele, Comitetul de Înfrățire Vire-Săcele a instalat o poartă mocănească din lemn, confecționată de meșterul popular Ștefan Lupu și a plantat un mesteacăn din Săcele (Satulung). În Parcul Vire, Primăria din Vire în colaborare cu Comitetul de Înfrățire Vire-Săcele a instalat o stelă din granit albastru de Vire.