(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Kisújszállás (Ungaria)

Kisújszállás (în română Sălașul Nou) este un oraș situat în estul Ungariei, în districtul Karcag, județul Jász-Nagykun-Szolnok. Are o suprafață totală de 205,27 km² și o populație de 11739 de locuitori. Chiar dacă astăzi un oraș cunoscut pentru băile termale și pentru industria Spa, Kisújszállás are o istorie de aproape 800 de ani. Este unul din vechile orașe cumane, fiind una din așezările dinastiei Árpád. Prima atestare documentară a orașului este din anul 1395 sub denumirea de Kisszállás, prima dată când orașul apare în documente cu actuala denumire, Kisújszállás, fiind din anul 1470.

În anul 1720 orașul numără 300 de locuitori. După 1745 așezarea a cunoscut o importantă dezvoltare economică, în anul 1806 fiind ridicată la rangul de oraș de provincie de căte regele Ferencz I. Orașul era cunoscut, în special, pentru broderiile și produsele din lână. În 1857 orașul a fost legat la linia de cale ferată națioanlă, continuând să se dezvolte și ajungând la o populație de 10.000 de locuitori în anul 1872. Orașul a dobândit în acești ani de dezvoltare o arhitectură populară care combină stilul baroc cu stilul clasic, arhitectură care poarte fi admirată și astăzi.

Kisújszállás este astăzi cunoscută astăzi pentru industria Spa și pentre băile termale. Kumánia Thermal Spa este cea mai cunoscută destinație de acest fel din zonă. Alte puncte de interes sunt: casa Bocskai (centru de sculptură în lemn), Néprajzi Kiállítóterem (muzeu etnografic într-o veche casă construită în anul 1781), Papi Lajos Alkotóház (centru de cultură și tineret) și Tájház (o casă tradițională transformată în muzeu).