(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Edineț (Rep. Moldova)

Orașul Edineț este situat nordul Rep. Moldova, pe magistrala Chișinău – Cernăuți, la o distanță de 200 km de Chișinău și 125 km de Cernăuți. Are o suprafață de 870 ha și o populație de 15.520 de persoane, alcătuită din moldoveni (62,3%), ruși (16,1%) și ucrainieni (13,7%).

Prima atestare documentară a orașului Edineț datează din 15 iunie 1431, cu numele de Viadinți, în gramota domnului Moldovei, Alexandru cel Bun. Actuala denumire de Edineț datază din anul 1663. Odată cu dezvoltarea economiei a crescut și numărului populației și implicit dezvoltarea așezării. Dacă la începutul sec. XIX numărul gospodăriilor era de 87, la începutul sec. XX acesta ajunseseră la 670 și 3450 de locuitori. Un rol important în dezvoltarea orașului o are și așezarea geografică a Edinețului, în nord-vestul actualei republici Moldova. Prin Edineț treceau două drumuri importante, spre Lipcani și Bălți. După cel de al doilea război mondial, economia orașului Edineț a cunoscut o dezvoltare rapidă. Astfel au fost construite și date în exploatare mai multe întreprinderi dintre care uzina constructoare de mașini pentru prelucrarea lemnului, fabrici de vinuri, conserve, unt, etc. În prezent Edineț este unul dintre cele mai importante orașe din nordul rep. Moldova, cu un impact important în dezvoltarea economiei țării.

Relațiile Săcele – Edineț

Înfrățirea celor două orașe a avut loc la 20 iunie 2013. Primarul din Edineţ, dl. Constantin Cojocari şi cel din Săcele, dl. Nistor Radu Florea au semnat un protocol de înfrăţire a celor două localităţi. Un rol esențial în acest act l-a avut asociația Astra – despărțământul Frații Popeea, după cum a declarat și primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocari, după semnarea declarației de înfrățire „Vizita noastră şi contac­tele cu conducerea municipiului Săcele a fast posibilă prin intermediul Despărţămîntului „Fraţii Popeia” din Săcele al Asociaţiunii Astra. Am semnat protocolul de înfrăţire şi sperăm că relaţiile dintre cele două oraşe se devină foarte strînse”.