(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Sântilia 2017 – Sărbătoarea Tuturor Săcelenilor

Cros, campionat de fotbal, jocuri interactive, teatru de păpuși, simpozion cultural, seară de club, concerte de muzică pop, rock și populară, focuri de artificii. Anul acesta la Săcele, ”Sântilia – sărbătoarea tuturor săcelenilor”  va avea o amploare pe care nu a mai avut-o niciodată. Municipalitatea a pregătit patru zile de evenimente extrem de diverse dedicate săcelenilor de toate vârstele.

Spre deosebire de anii precedenți Sântilia va dura anul acesta 4 zile. Primăria Municipiului Săcele, organizatorii evenimentului, au pregătit și o zi dedicată sportului și jocurilor pentru copii.  Astfel  joi, de la ora 11.00, toți săcelenii și nu numai sunt invitați la un cros în chiar centrul orașului, în Piața Libertății. Se va alerga pe o distanță de aproximativ 1,5 km, iar primii clasați vor primi ca premiu o pereche de pantofi de alergare.  Vor fi 3 categorii de vârstă, băieți și fete, 10-14 ani, 15 – 18 ani, și 18+.

Tot în aceeași zi are loc și un campionat de fotbal, 7+1, care va avea loc pe terenul echipei Precizia Săcele. Tot joi, Agenția Metropolitană Brașov va participa și ea la Sântilia cu un atelier de jocuri interactive dedicate copiilor. De la ora 14.00 în parcul din cartierul Ștefan cel Mare copiii sunt așteptați la ”Legendele Țării Bârsei”, jocuri inspirate din istoria, cultura și arta Țării Bârsei, care au la bază chiar elemente din jocuri medievale.

Ca în fiecare an ziua de vineri este o zi care are în prim plan evenimentele culturale. Evenimentul principal începe la ora 15.00 în Piața Unirii din Turcheș, care va fi special amenajată pentru acest eveniment, transformându-se pentru o zi într-o piață a florilor. Evenimentul va fi dedicat tradițiilor mocănești și va avea ca principal partener Asociația Izvorul Săcele, cea mai importantă asociație a mocanilor săceleni. În cadrul evenimentului va fi prezentat de către Ansamblu folcloric ”Astra” Săcele o reconstituire a nunții la mocani, va avea loc o lansare de carte dedicată portului mocănesc și se vor ține alocuțiuni despre ”Importanța școlilor de cetire ale mocanilor săceleni”. Bineînțeles că nu vor lipsi nici momentele artistice, totul încheindu-se cu degustarea celebrei plăcinte mocănești.

Tot vineri, dar în parcul din cartierul Ștefan cel Mare, cei mici sunt așteptați de la ora 17.30 la teatru de păpuși.

Trupa Coco, Andreea Bănică, Maria Dragomiroiu și Benone Sinulescu sunt capul de afiș al petrecerii de sâmbătă și duminică.

Încă de anul trecut manifestările de Sântilia au revenit pe locul în care se ținea odinioară sărbătoarea de către vechii mocani, și anume  pe stadionul de rugby Electroprecizia, situat pe locul vechii Grădini Domnești. Sâmbătă și duminică aici vor fi prezenți meșteri populari și comercianți cu diferite bunătăți: papapanași, vată pe băț, kurtos-kalacs, gogoși, bulz ciobănesc, sucuri naturale și multe alte produse.

Ziua de sâmbătă este dedicată muzicii pop și rock. Porțile se vor deschide de la ora 11.00, iar la ora 14.00 primarul municipiului Săcele, ing. Virgil Popa va susține cuvântul de deschidere. De la ora 14.30 vor premiați câștigătorii crosului si ai campionatului de fotbal, apoi vor urma recitaluri ale unor artiști locali. Concertele vedetă vor avea loc de la ora 20.00 – Trupa Coco și de la ora 21.00 Andreea Bănică. Seară de pop – rock se va încheia cu un foarte așteptat spectacol de artificii.

Evenimentele vor continua sâmbăta seara la Săcele și dupa ora 22.30. Organizatorii au pregătit tinerilor o seară de „club în aer liber” de la 22.30. Locația este vis-a-vis de fabrica Rouleau Guichard, unde se află un spațiu special pentru astfel de evenimente.

Duminică, 23 iulie, este ziua muzicii populare. Soliști de muzică populară din Săcele, precum și ansambluri de dansuri populare din Țara Bârsei vor urca pe scenă pe cuprinsul întregii zile. Capul de afiș vor fi recitalurile Mariei Dragomiroiu de la ora 15.00 și al lui Benone Sinulescu de la ora 21.00. Sărbătoarea de Sântilia 2017 se va încheia duminică noaptea de la ora 22.30 cu un foc de artificii.

Tradiția sărbătorii de Sântilia

Sântilia este o sărbătoare tradițională a mocanilor săceleni, care se ține an de an în preajma sărbătorii Sfântului Ilie. De sfântul Ilie, după urcarea turmelor la munte, tinerii păstori coborau să se întâlnească la horă cu fetele rămase în sat cu care părinții hotărâseră să se căsătorească. Aceștia făceau cadou fetelor  furci de tors și tipare pentru caș. Toți locuitorii din cele șapte sate care alcătuiau în vechime Săcelele: Satulung, Cernatu, Turcheș, Baciu, Zizin, Tărlungeni și Purcăreni, se adunau în costume populare si participau la sărbatore. Meșteri populari din tot Săcelele, dar și din împrejurimi, veneau să își vânđă marfa, sărbătoarea fiind unul din cele mai importante târguri din zona Brașovului.

print