(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Sântilia „Sărbătoarea Mocanilor” 2014

Primăria Municipiului Săcele, vă invită să luaţi parte la Sărbătoarea Mocănească ”Sântilia”, între 18 şi 21 iulie 2014.

Zilele Săcelelor (Sântilia),  este o veche sărbătoare a mocanilor din Săcele, care se sărbătorea în fiecare an în alt sat, care are loc  în jurul Sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie și care în prezent se sărbătorește într-un loc știut de toți săcelenii numit Poiana Angelescu. Este foarte legată de viaţa şi munca mocanilor din Săcele, care străbăteau mari distanţe cu turmele lor de oi. Specific acestei sărbători este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau să se căsătorească, furci de tors şi tipare pentru caş, crestate cu măiestrie. După ce îşi duceau turmele în munţi, ei nu mai aveau voie să mai coboare în sat, şi nici să fie vizitaţi de soţii sau de iubite. Scopul sărbătorii „Sântilia” era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei. Astăzi săcelenii sarbatoresc timp de patru zile, prin spectacole artistice specifice,  consumă produse tradiţionale şi participă la târguri.

De asemenea, vă invităm ca începând cu prima zi, vineri 18 iulie 2014, să participați în costume naționale românești sau costume mocănești,  la simpozionul cu tema ”Portul Național Românesc & Portul Mocanilor Săceleni”, la Muzeul Etnografic Săcele – Turcheș.

Sâmbătă, începând cu orele  17:00, este seara dedicată tinerilor săceleni, care vor urmării un spectacol oferit de Clubul elevilor Săcele îndrumați de domnul Florin Spulber și seara va continua cu un recital oferit de artista Anna Lesko.

Ziua de duminică începând cu orele 13:00, este dedicată folclorului românesc, unde diferiți artiști ne vor încânta cu muzica populară românească. Seara va continua cu un foc de artificii începând cu orele 21:30.

Ultima zi a Sărbătorii Mocănești luni 21 iulie, se va încheia la Liceul Victor Jinga cu o piesă de teatru religioasă  ”Hoțul de Mărgăritare”, oferită de elevii Colegiului ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgul Mureș, îndrumați de instructorul Ilie Cristian Manta.

Vă așteptăm.

afis_santilia_2014

print