(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Obiective Turistice

Munții Piatra Mare – Bunloc

Principala zonă de recreere a Săcelelui este fără îndoială Piatra Mare și Bunloc. Ambele au tot ce le trebuie și pentru alergat sau biciclit: multe trasee clasice, dar și poteci mai puțin cunoscute, pentru toată lumea. De la trasee mai ușoare, precum „Familiarul” din Piatra Mare sau „Călicelele” din Bunloc, până la traseele dificile de „vertical”, precum „Șirul Stâncilor”, „7 scări”, „valea Gârcinului – Cabana Piatra Mare” (probabil cel mai dificil și cel mai puțin cunoscut traseu din Piatra Mare).

Munții Piatra Mare au o altitudine maximă de 1844 m (vârful Piatra Mare). Cabana, situată la altitudinea de 1628 m, este deschisă non-stop și în ea există posibilitatea de cazare peste noapte. Traseele din masivul Piatra Mare au ca punct de plecare Dâmbu Morii (pentru Canionul 7 scări, Tiroliană, cabana Piatra Mare și vârful Piatra Mare), Timișul de Sus (pentru cascada Tamina), Predeal (pentru vârful Piatra Mare și cascada Tamina) și Săcele (muntele Bunloc – cabana Piatra Mare – vârful Piatra Mare și Valea Gârcinului – cabana Piatra Mare – vârful Piatra Mare). Pe lângă cabana Piatra Mare și vârful Piatra Mare ca obiective turistice importante sunt cascada Tamina, Peștera de Gheață și formațiunile numite Șirul Stâncilor.

Muntele Bunloc/Bolnoc era principalul loc de promenadă pentru săceleni. Altitudinea maximă este de 1185 m. În anul 1933 aici a fost construită prima trambulină de sărituri cu schiurile din România, pe o structură de lemn, un an mai târziu , în 1934, având loc și primul concurs. Până în 1989 aici exista și pârtie de schi foarte apreciată și căutată de localnici și brașoveni. Astăzi muntele Bunloc este una din zonele cele mai căutate și apreciate de parapantiști. La 1000 m altitudine există și cabana Sava, unde se poate rămâne și peste noapte. În zonă există și un telescaun care deservește iubitorii de parapantă și pe cei care doresc să urce muntele cu mai puțin efort.

Canionul 7 scări și Tiroliana

Punctele de atracție turistică cele mai importante sunt bineînțeles Canionul 7 scări și Tiroliana. Canionul 7 Scări este un defileu săpat în calcare jurasice cu o lungime de 160 m, cu o diferență de nivel de 58 de m, fiind situat la o altitudine de aproximativ 1000 m. Defileul, străbătut de pârâul 7 scări, este format din 7 trepte (scări de metal) cu înălțimi între 2,5 și 15 m, care se transformă în cascade.

Accesul principal se face din Dâmbul Morii, de pe drumul național DN1 (traseu banda galbenă). Intrarea în canion este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii, elevi si studenți. În cazul grupurilor organizate, formate din minim zece persoane, adulții plătesc 5 lei intrarea, iar copiii, elevii sau studenții 2 lei. Pentru copii se pot închiria echipamente de protecție precum cască, ham sau cordelina, la prețul de 5 lei. Canionul este deschis între orele 10.00 – 18.00, iar pe timp de iarnă este închis.

Tiroliana ”7 Scări”este cea mai lungă instalație de acest fel din România, cu lungime de peste 3,5 km. Ea pornește chiar de la canionul 7 scări și urmează în mare traseul turistic. Într-o primă etapă, în anul 2013, s-au pus în funcțiune 21 de ateliere cu o lungime de 2174 m, la care s-au adaugat 4 ateliere pentru copii. În anul 2018 s-au adăugat încă 14 ateliere cu o lungime de cca. 1700 m. Lungimea totală a sistemului de tiroliene este astfel de 3874 m. Ecartul de greutate pentru care se poate folosi tiroliana este de 45 – 90 kg.

Munții Ciucaș

Munții Ciucaș fac parte din Carpații de Curbură și au o altitudie maximă de 1954 m (vârful Ciucaș). Alte vârfuri importante sunt Gropșoarele (1833m), Țigăile Mari (1844m) și Zăganu (1817m). Principale atracții sunt cele două culmi principale (Ciucaș – Bratocea și Gropșoarele – Zăganu), cu formațiunile muntoase unice în țară, precum Țigăile Mari și Mici, David și Goliat, Mâna Dracului, Tesla, etc. Muntele este cunoscut și pentru spectacolul oferit primăvara de zonele cu flori de rhododendroni. Cabana Ciucaș, situată la 1595 m altitudine și cabana Muntele Roșu, situată la 1280 m altitudine, sunt principalele cabane din muntele Ciucaș. Traseele pornesc din Săcele (Babarunca -poiana Teslei – vf. Ciucaș), (pasul Bratocea – culmea Bratocei – vf. Ciucaș – vf. Zăganu), Zizin (valea Zizinului – valea Dălghiului – Mâna Dracului – vf Ciucaș) și Cheia (culmea Gropșoarele – vf. Zăganu – vf Ciucaș).

Munții Grohotiș

Munții Grohotiș urmează în bună parte vechea graniță dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Unele borne se mai pot vedea și astăzi. Cel mai înalt pisc este vf. Gropșoarele – 1768 m. Este un munte cu culmi blânde, însă fără posibilități de cazare. Creasta lui, între Săcele și Slănic, se poate parcurge în aproximativ 3 zile, cu cortul. De aici izvorărește râul Târlung. Traseele pornesc din Săcele (Babarunca – valea Tărlung – vf Bobu Mare – vf Grohotiș, Brădet – valea Doftanei Transilvane, pasul Predeluș – muntele Văii Negre, pasul Bratocea – vf Bobul Mare – vf Grohotiș) și din localitățile Slănic și Tristeni din Prahova.

Munții Neamțului

Munții Neamțului se intind între Săcele, Predeal, Azuga și Valea Doftanei, la sud de masivul Piatra Mare până la munții Baiului, la est de ei fiind munții Grohotiș. Cele mai înalte vârfuri sunt vf. Neamțului – 1923m și vf. Paltinu 1900m. Sunt munți accesibili, foarte căutați de pasionații de MTB, însă fără posibilități de cazare la cabane. Traseele cele mai accesibile pleacă din Azuga și Predeal și se îndreaptă spre vf Turcu, vf Paltinu și vf Neamțului. Alte trasee (mai lungi ca distanță) pleacă din Săcele prin valea Gârcinului – vf Paltinu – vf Neamțului.

Cele 14 biserici monumente istorice

În municipiul Săcele se găsesc 14 biserici monumente istorice cu o vechime de peste 100 de ani. Trei dintre ele, Biserica ortodoxă Sf.Nicolae – Cernatu, Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului Satulung și Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului Turcheș sunt monumente istorice de patrimoniu cultural național, celelalte nouă fiind clasificate ca făcând parte din patrimoniul cultural local. Din cele 14 biserici, 7 sunt ortodoxe, 5 protestante luterane, 1 catolică și 1 protestantă reformată. Mai multe detalii despre fiecare dintre biserici în Vitrina Digitală a Săcelelui: https://www.asociatia-portavicum.ro/

Muzeul Etnografic Săcele

Muzeul Etnografic Săcele funcționează într-o clădire monument istoric, atestată documentar în anul 1543, și care a servit timp de trei secole ca vamă (loc de strângere a dijmelor/taxelor). Muzeul este filială a Muzeului Etnografic Brașov și adăpostește piese de port popular mocănesc și ceangăiesc, reconstituiri de interioare sătești tradiționale, segmente de viață specifice zonei. În curtea muzeului se află o piuă cu ciocane, cu acționare hidraulică, pentru îngoșarea textilelor groase din lână. Programul este de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00, iar intrarea este 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi și studenți. Adresa Bdul Brașovului, nr 153.

print