NU LĂSA HOȚILOR CADOURI DE SĂRBĂTORI!
În perioada sărbătorilor de iarnă, când magazinele, piețele, târgurile, mijloacele de transport în comun sunt aglomerate, apar și hoții. Aceștia acționează pe fondul neglijenței cetățenilor, care de cele mai multe ori sunt grăbiți și mai puțin atenți la ce se întâmplă în imediata lor apropiere.
Poliția Brașov vă recomandă să aveți în vedere următoarele:
Pentru prevenirea furturilor din locuințe:
- Acordaţi atenţie căilor de acces în locuinţa dumneavoastră: uşa de la intrare, ferestrele, balconul sau terasa, garajele şi subsolurile care comunică cu locuinţa.
- Când părăsiţi domiciliul, verificaţi dacă aţi închis bine uşile şi ferestrele, inclusiv ușa de la balcon.
- Nu uitaţi nicio fereastră întredeschisă şi, chiar dacă vă aflaţi în locuinţă, încuiaţi uşa de la
- După ce ați părăsit locuința, nu lăsaţi cheia sub ştergătorul de la uşă, în ghiveciul cu flori, în poştă, sus pe tocul uşii etc.
- Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele străine pe care le sesizaţi în bloc pe cine caută – astfel de întrebări descurajează posibilii infractori, reţineţi semnalmentele persoanelor suspecte pe care le întâlniţi sau care pun întrebări despre vecinii dumneavoastră.
- Dacă doriți să deschideți uşa persoanelor pe care nu le cunoașteți, lanţul de uşă trebuie să fie pus. Unii hoţi sună la persoanele în vârstă, care sunt mai vulnerabile, spunând au nevoie urgent de ajutor. Aceștia pot solicita să intre în casă pentru a efectua un apel telefonic, însă trebuie să țineți cont că siguranța dvs este pe primul loc!
- Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră şi nu primiţi în casă persoane necunoscute care pretind că reprezintă diverse instituţii sau oferă diverse servicii, mai ales dacă nu se pot legitima.
- Nu lăsaţi mesaje în uşă sau pe robotul telefonic, care să certifice absenţa dumneavoastră.
- Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai mare de timp în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.
- Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat.
- Schimbaţi de urgenţă sistemele de siguranţă ale locuinţei dacă v-au dispărut cheile şi actele de identitate.
- Nu postați fotografii cu bunuri sau obiecte de valoare din locuința dvs pe rețelele de socializare !
Pentru prevenirea furturilor din buzunare, genți, poșete:
- Evitaţi pe cât posibil locurile aglomerate. Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi atunci când sunteţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun.
- Nu păstraţi în acelaşi loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate şi cheile locuinţei sau autoturismului dumneavoastră.
- Atunci când sunteţi la cumpărături, luaţi doar suma necesară efectuării acestora.
- Feriţi-vă de priviri indiscrete când efectuaţi plăţi.
- Aveţi grijă unde ţineţi banii sau cardurile. Buzunarul din spatele pantalonilor sau poşeta deschisă sunt întotdeauna vulnerabile.
- În restaurante, baruri, pub-uri, nu lăsaţi nesupravegheate geanta, haina, precum şi alte bunuri de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.
- Nu fiţi niciodată solidari cu grupurile care provoacă manifestări violente
- pentru prevenirea furturilor din autoturisme:
- Nu lăsaţi în interiorul autoturismului obiecte care atrag atenţia hoţilor.
- Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.
- În timpul deplasării cu maşina, cuplaţi sistemul de asigurare al portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor să vă sustragă diverse bunuri atunci când opriţi la semafor sau în alte zone.
- Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj.
- Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.
NU UITAȚI CĂ PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA !