(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Investiția în educație și în confortul cetățenilor se face cu bani

Dezvoltarea unui oraș are destul de multe similitudini cu cea a unei firme. Una dintre ele este folosirea creditului bancar. Creditarea este o practică economică firească, atât în dezvoltarea unei firme, cât și în cea a unui oraș. În ceea ce privește Municipiul Săcele, gradul de îndatorare, cel care reflectă nivelul îndatorării orașului, este unul mic, anume 7,24% la nivelul anului 2017. Acest lucru permite ca municipalitatea să poată accesa împrumuturi. Trebuie amintit aici că orașele importante din țară au grade de îndatorare mult mai mari, Clujul de exemplu având la un moment dat chiar 26%, tocmai datorită împrumuturilor necesare dezvoltării.

Site-ul consilierului PNL Ciprian Sterpu vine din nou cu acuzații nefondate despre municipalitate. Pentru ședința de Consiliu Local din data de 29 noiembrie există o propunere de HCL din partea primarului Virgil Popa de accesare a unei linii de creditare. Cu toate că se putea aștepta până la ședința de CL pentru a obține lămuririle necesare, site-ul săceleanul.ro acuză municipalitatea că a  cheltuit tot bugetul și că și-a propus să îndatoreze orașul printr-un împrumut.

Prin urmare, ca de fiecare dată, suntem obligați să informăm corect săcelenii și să aducem următoarele precizări.

În privința excedentului bugetar acesta a existat nu numai la începutul anului 2017, dar și la începutul anului 2018. De asemenea, și anul acesta Municipiul Săcele va avea un excedent bugetar care va fi cunoscut însă după încheierea exercițiului bugetar pe 2018. Deci, nici vorbă de ”golit sacul” la Săcele.

În privința împrumutului, site-ul respectiv uită să precizeze că Municipiul Săcele mai are de plătit două credite accesate de primarii PNL Vasile Lața și Radu Nistor Florea. Primul dintre ele a fost accesat în 2006 și a fost în valoare de 16.500.000 de lei, având ca scadență anul 2026, iar al doilea în anul 2009 și a fost în valoare de 5.814.736 lei, având ca scadență anul 2019. Ce s-a realizat din aceste credite îi lăsăm pe săceleni să răspundă.

Ce se dorește pe viitor? Să se deschidă o linie de creditare de maxim 25.500.000 lei (fiind vorba de o linie de creditare, suma împrumutată va fi cu siguranță mai mică) pentru a se realiza patru proiecte concrete pentru Săcele, foarte vizibile pentru orice cetățean.

Primul dintre ele va fi o investiție în confortul cetățenilor. Suntem un municipiu care are încă zone întregi fără canalizare și apă. În cartierul Baciu, anul viitor vor începe lucrări de înlocuire rețea apă pe 13 străzi, lucrări finanțate de Guvern prin PNDL 2. Municipalitatea și-a propus ca în același timp să realizeze și lucrările de canalizare, lucrări finanțate prin acest credit.

A doua problemă care va fi rezolvată prin acest credit este închiderea rampei de gunoi de la Subobrej. Municipiul Săcele este obligat de Uniunea Europeană să închidă această rampă, altfel vom fi nevoiți să plătim amenzi extrem de mari. Această rampă putea fi închisă până în 2014 folosind fonduri europene, dar fostul primar PNL Radu Nistor Florea se pare că nu a știut sau nu a fost interesat de acest lucru. Încercăm încă să atragem fonduri guvernamentale, de la Ministerul Mediului, pentru acest lucru, în cazul în care acest lucru se reușește urmând să nu mai împrumutăm acești bani.

În sfârșit, ultimele două proiecte care vor fi realizate prin acest credit sunt de fapt două investiții în educație. Cum știu toți săceleni, Biblioteca Municipală ”Victor Tudoran” și clădirea cunoscută sub numele de ”Clubul Elevilor” sunt două din clădirile de patrimoniu importante ale Săcelelui. Dincolo de valoarea lor arhitecturală și istorică, ambele sunt două spații dedicate educației, prin urmare reabilitarea și modernizarea lor, prin intermediul acestui credit, este de fapt o investiție în educația copiilor săceleni.

Ca administrație, știm bine problemele pe care săcelenii le doresc rezolvate. Educația și infrastructura sunt două dintre cele mai importante. Din acest motiv și apelăm la o linie de creditare, tocmai pentru a le rezolva într-un timp mai scurt. Sperăm că aceste probleme sunt pe lista de priorități și a reprezentanților săcelenilor din Consiliul Local. Ca de ficare dată, îi asigurăm pe săceleni de toată disponibilitatea noastră în rezolvarea problemelor orașului.

print