(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Elevi de Nota 10 la Liceul Teoretic George Moroianu

Trei sferturi din elevii clasei a VIII-a intensiv engleză au deja un certificat internaţional de atestare a competenţelor lingvistice care echivalează nota 10 pentru admiterea în clasele de liceu cu studiu bilingv/intensiv al limbii engleze.

Prima generaţie de elevi ai clasei de gimnaziu cu studiu intensiv al limbii engleze se pregăteşte de momentul absolvirii. Fie că vor opta pentru clase de liceu cu profil uman, fie că se vor îndrepta spre profil real, marea majoritate ia în calcul continuarea studiului intensiv sau bilingv al limbii engleze.

Conform legislaţiei în vigoare, admiterea în astfel de clase se face în urma susţinerii unui examen, organizat în câteva centre din Braşov. Există însă şi posibilitatea echivalării acestuia în cazul în care elevul a susţinut deja un examen de competenţe lingvistice agreat de Ministerul Educației Naționale.  De aceea, Liceul Teoretic George Moroianu a încheiat în acest an şcolar un acord de parteneriat cu Centrofis Braşov, în urma căruia am organizat un centru de examinare PTE (Pearson Test of English) în şcoala noastră.

Dna profesoară de limba engleză, Cezarina Bâlbâe, a administrat elevilor de clasa a VIII-a teste de diagnoză, dar şi de familiarizare a elevilor cu formatul PTE, oferind copiilor şi părinţilor o imagine de ansamblu asupra nivelului de cunoştinţe pe care îl aveau elevii la acel moment. Au urmat alte câteva simulări de test sau secţiuni de test în vederea pregătirii pentru examenul propriu-zis. Din cei 30 de elevi ai clasei, doi obţinuseră deja un certificat lingvistic, iar 21 s-au înscris la examen în sesiunea decembrie 2018. Două eleve au optat pentru nivelul B2 (echivalat cu 10 la examenul de bacalaureat), cinci pentru nivelul B1 şi restul pentru A2 (echivalat cu 10 la exemenul de competenţe lingvistice pentru admiterea în clasele cu studiu bilingv sau intensiv al limbii engleze).

Atât probele scrise, cât şi cea orală (înregistrată audio) au fost trimise spre evaluare în Marea Britanie. După opt săptămâni de suspans, la începutul lunii februarie, au sosit rezultatele: 20 de elevi au obţinut certificatele internaţionale aferente nivelului testat. Mai mult decât atât, 14 dintre aceştia au obţinut scoruri ce le-au conferit distincţia “PASS with MERIT”.

Rezultatele foarte bune se datorează unui cumul de factori. Cel mai important este pasiunea, motivaţia şi munca elevilor în învăţarea limbii engleze. Mai apoi, şi deloc neglijabilă, este contribuţia morală, dar şi financiară a părinţilor, întrucât au susţinut costul examinării. Nu în ultimul rând, este şi meritul şcolii: prin solicitarea adresată ISJ Braşov şi întocmirea documentaţiei pentru înfiinţarea unei clase cu studiu intensiv în urmă cu patru ani, prin susţinerea cu seriozitate a acestui program, prin organizarea centrului de examinare şi pregătirea prealabilă a elevilor.

Parteneriatul cu Centrofis este valabil şi în anul şcolar următor, existând posibilitatea prelungirii acestuia. Atât dl director Muneanu Gheorghe, cât şi dl prof. Radu Lucian au confirmat faptul că experienţa a fost una pozitivă, iar rezultatele mai mult decât îmbucurătoare. În discuţiile care au urmat zilei examenului, dl prof. Radu remarca implicarea deosebită a dlui director în organizarea examenului şi atmosfera degajată pe care am creat-o, în ciuda tensiunii inerente oricărui examen.

print