(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Drept la replică – Patinoarul mobil din cartierul Ștefan cel Mare

În urma acuzațiilor aduse de consilierii locali PNL, Ciprian Sterpu și Cristian Popa, precum și de postul de televiziune online BrașovTV, referitoare la ”ilegalitățile” și ”jaful banului public” în urma amplasării unui patinoar în Municipiul Săcele, aducem următoarele precizări:

Patinoarul mobil a fost închiriat în condiții legale, transparente, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP).  Contractul de împrumut de folosință(comodat) pentru administrarea patinoarului timp de trei luni a fost atribuit în urma respectării tuturor procedurilor legale. Fiind vorba de un bun mobil închiriat, deci care nu se află în proprietatea municipalității, nu era de competența Consiliul Local să fie aprobat, așa cum susțin consilierii locali PNL, Ciprian Sterpu și Cristian Popa.

În privința costurilor este suficient să facem o comparație cu costurile avute de alte primării care au închiriat patinoare mobile pentru a demonstra că prețul plătit de municipalitatea Săcele este chiar sub prețul pieței.

Astfel, Primăria Municipiului Săcele a închiriat un patinoar de 600 mp la un preț de 132.500 de lei. Conform datelor publice din SEAP/SICAP, la același preț de 132.500 lei, orașul Ghimbav a închiriat un patinoar de 490 mp, iar comuna Cristian de 470 mp. Orașul Zărnești a închiriat un patinoar de 450 mp cu 110.400 lei, iar orașul Râșnov un patinoar de 300 mp cu 92.000 lei.

Tot conform datelor din SEAP/SICAP toate aceste orașe din județul Brașov au plătit în plus și servicii de administrare a patinoarului pe cele trei luni de funcționare. Aceste servicii au variat de la 10.000 lei/lună până la 19.800 lei/lună, deci de la 30.000 lei la 59.400 lei pe toate cele trei luni de funcționare. Acest lucru este valabil, nu numai în județul Brașov, dar și în județe limitrofe, cum ar fi Harghita sau Mureș. Pe lângă aceste costuri de administrare a patinoarului, toate primăriile au plătit și costurile cu utilitățile.

Prin urmare, soluția aleasă de Municipalitatea Săcele, și anume aceea de a oferi spre administrare cu titlul gratuit, fără a plăti costuri de întreținere, a fost cea mai ieftină pentru municipalitate și săceleni. Cetățenii Municipiului Săcele au putut beneficia astfel pentru prima oară în istoria orașului de un patinoar mobil de 600 mp la costuri sub cele ale pieței.

În privința faptului că s-a perceput o taxă de intrare de 5 lei și o taxă de închiriere a patinelor tot de 5 lei, aceasta am considerat-o necesară din următoarele motive. Din experiența altor primării gratuitatea la intrare a dus de multe ori la nerespectarea orarului de către anumiți cetățeni, la diferite conflicte și la probleme legate de gestionarea fluxului pe patinoar.  Taxa respectivă a contribuit la acoperirea costurilor cu personalul care a asigurat intrarea participanților și întreținerea gheții, paza patinoarului, curățenia, amenajarea spațiului de 60 mp necesar depozitării patinelor și vestiarului. Trebuie amintit că în luna februarie, în cursul zilei, copiii au avut intrarea gratuită la patinoar, iar în vacanța de iarnă, la cererea dlui consilier PNL Cristian Popa, un club privat de hochei din Brașov a putut face selecție și antrenamente cu copiii din Săcele în mod gratuit.

Experianța acumulată în acest  prim an de funcționare a unui patinoar la Săcele, precum și răspunsul din partea săcelenilor vor fi folosite de administrație pentru ca patinoarul să devină o tradiție de care să se bucure cât mai mulți cetățeni. De asemenea, suntem deschiși oricăror propuneri atât din partea cetățenilor, cât și din partea consilierilor locali și a oamenilor politici,  dacă acestea au în vedere în primul rând interesul săcelenilor și nu jocurile politice.

print