(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Centenarul Românilor în Centrul României

40 de elevi liceeni însoțiți de profesori sărbătoresc la Săcele, timp de o săptămână,  Centenarul în cadrul proiectului ”Centenarul Românilor în Centrul României”.

Scriitorul Mihai Neamțu, istoricul Valer Rus și prof.univ. Ioan Vlad vor conferenția la Săcele în cadrul proiectului

Scopul proiectului este de a promova Centenarul Marii Uniri prin intermediul unor evenimente cultural educative ce vor facilita îmbunătățirea cunoștințelor referitoare la istoria României, vor întări sentimentul de identitate și apartenență națională și totodată vor încuraja o viață socială activă și sănătoasă.

Fiecare provincie este reprezentată de elevii de la un anumit liceu. Astfel la Săcele de ieri, 5 noiembrie, sunt prezenți elevi de la Colegiul National C-tin Diaconovici Loga – Timisoara, Colegiul National Mircea Cel Batrin – Constanta, Colegiul National Fratii Buzesti – Craiova, Colegiul National Gheorghe Sincai -Baia – Mare, Colegiul National Petru Rares – Piatra- Neamt, Colegiul National Alexandru Cel Bun – Gura Humorului, Colegiul National Mihai Eminescu – Oradea și Liceul Teoretic Ioan Cotovu – Hirsova. Acestora li se adaugă studenți din Basarbia și Bucovina, precum și elevi de la liceele brașovene Liceul Teoretic George Moroianu Sacele și

Colegiul Andrei Muresanu – Brasov. În total peste 80 de elevi vor angrenați în diferitele activități ale proiectului.

Timp de o săptămâna elevii vor vizita muzeul Prima Școală Românească și Muzeul Județean de Istorie din Brașov, cetățile din Țara Bârsei, vor avea o excursie tematică la Canionul 7 scări din Săcele, un atelier de Orientare în alergare la Săcele și ateliere de dansuri tradițioanale.

De asemenea vor avea o întâlnire cu dl Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici.

În data de 8 noiembrie, la Centrul Multicultural și Educațional Săcele, vor conferenția scriitorul Mihai Neamțu, istoricul Valer Rus și prof.univ. Ioan Vlad. În 9 noiembrie va avea loc proiecția filmului documentar ”Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, realizat de regizorul Dan Burlac, iar în data de 10 noiembrie conferința ”Unirea în regiunea mea”, susținută de participanții la proiect.

Proiectul este organizat de Asociația Izvorul Săcele și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului strategic de aniversare Centenarul României (1918-2018) și a Primului Război Mondial.

print