(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 11/17.05.2023

În plantațiile pomicole de măr recomandăm efectuarea tratamentului fitosanitar nr. I pentru combaterea bolilor: rapan (Venturia i.) si a tratamentului nr. II pentru combaterea fainarii (Podosphaera l).

Rapanul marului se manifesta pe frunze, peduncul, sepale, fructe si pe lastari la unele soiuri. Frunzele atacate sunt acoperite de pete brune-maslinii-negricioase, catifelate, care cu timpul cresc, unindu- se. Frunzele puternic atacate se usuca si cad de timpuriu, reducand posibilitatea de hranire a pomului ceea ce determina scaderea productiei. Florile atacate raman sterile si cad.
Fructele bolnave raman mici si prezinta pete brune-maslinii, catifelate, se deformeaza, crapa si cad inca din lunile iunie-iulie.
Făinarea atacă mugurii, frunzele, inflorescenţele, lăstarii şi fructele. Este prezentă de la începutul dezmuguritului, când infectează organele vegetative gata formate. Lăstarii şi frunzele infectate nu mai evoluează normal, se acoperă cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar în cele din
urmă frunzele se înroşesc, se usucă şi cad. O parte dintre mugurii florali evoluează până în faza de răsfirare a inflorescenţei după care se usucă şi cad. Florile atacate de ciupercă prezintă petale alungite, de culoare verzuie; de cele mai multe ori sunt sterile, se usucă şi cad. Frunzele cu făinare sunt mai mici, deformate, se brunifică, gofrează şi sunt casante, iar în cele din urmă cad. Lăstarii atacaţi sunt acoperiţi de o pâslă albă, nu cresc normal, lemnul nu se gofrează corespunzător şi în majoritatea cazurilor îngheaţă în timpul iernii. citește mai departe…

print