Persistă mari probleme în zona Gârcin, atât pe strada Gârcinului cât și pe strada Barajului. Astfel, au fost continuate activitățile de ecologizare a zonelor în care au fost depozitate ilegal deșeuri, în încercarea de a menține o stare de curățenie conformă cu așteptările săcelenilor.
Așa cum am menționat în mai multe rânduri, în aceste zone se fac eforturi susținute (chiar zilnice în anumite zone) de curățare a deșeurilor aruncate pe domeniul public. Existența containerelor (de 8 și 6 mc) și a remorcilor pentru gunoi (de 12 mc) nu-i împiedică pe mulți dintre locuitorii zonei să arunce, mai ales seara și noaptea, pe domeniul public, tot felul de deșeuri.
Precizăm că au fost descoperiți cărăuși (cu autovehicule carosate sau cu căruța) care aduceau deșeuri din Brașov sau împrejurimi și cetățeni domiciliați în Săcele care preferă să-i plătească pe acești cărăuși în loc să contacteze operatorul de salubritate, fără să se gândească unde vor depozita cărăușii de ocazie deșeurile !! ( ex. molozul depozitat lângă un pilon al podului de la Dârste, spre centura Brașov, cca. 12 mc, fără ca nimeni să vadă ceva !!!
Ca urmare a identificării acestor cărăuși au fost aplicate amenzi contravenționale de către Poliția Locală.
Ultimele acțiuni de ecologizare a străzilor Barajului și Gârcinului au avut loc în data de 23.03.2023, activitate realizată împreună cu angajați ai societății FINECO S.A., 8 persoane, și cu concursul operatorului de salubritate S.C. CIBIN S.A. care a participat cu 9 persoane, buldoexcavator cu cupă și mașină de transport a deșeurilor.
Zona ecologizată a fost de la fosta Pepinieră continuând cu pajiștea de la ieșire din cartierul Gârcin, stânga-dreapta, spre Valea Dreasă și strada Gârcinului (inclusiv zonele verzi situate în stânga și dreapta străzii).
S-au efectuat lucrări de colectare, transport și depozitare în Rampa Ecologică Brașov a deșeurilor depozitate ilegal în acest scop fiind folosiți peste 200 saci menajeri mari de 240 l., rezultând un volum de cca. 40 mc deșeuri menajere și 12 mc moloz, costul aproximativ al ecologizărilor și depozitărilor în rampă fiind de peste 15.000 lei, bani care, în cazul inexistenței acestor deșeuri, puteau avea o destinație mai aproape de necesitățile reale ale comunității săcelene.