(0268) 276 164  |  primaria@municipiulsacele.ro
LIVE |   Telefoane Utile |   fiipregatit.ro |  

Minuta dezbaterii publice – Bugetul Municipiului Săcele 2021

Cu ocazia desfăşurării dezbaterii publice a Proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Municipiului Sacele

Procedura de consultare publică a fost iniţiată prin anuntul public nr. 33.672/24.03.2021 dezbaterea publica fiind organizata pentru data de 07.04.2021 orele 12:00 la sala de spectacole de la Centrul Multicultural si Educational din Municipiul Sacele, anunt ce a fost afişat la avizierul de la sediul propriu al instituţiei, într-un spaţiu accesibil publicului, pe site-ul propriu www.municipiulsacele.ro în data de 24.03.2021, și care are drept scop dezbaterea publică a Proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Municipiului Sacele.

În contextul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, prin organizarea acestui eveniment de consultare publică se urmărește stimularea participării și implicării cetățenilor la luarea deciziilor pe plan local și crearea unor relații de colaborare între cetățeni și administrație.

Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Sacele susține principiile democrației participative, în care orice cetățean își poate exprima opinia cu privire la proiectele de hotărâri aflate pe ordinea de zi, proiecte care îi pot afecta viața cotidiană.

La ora programata pentru începerea dezbaterii au fost prezenţi:

– Primarul Mun. Sacele – ing. Popa Virgil care a prezidat sedinta de debatere publica

– Secretarul General al Mun. Sacele – Cj. Zamfir Geta

– Viceprimarul Mun. Sacele – Ing. Géczi Gellért

– Administrator Public: – Ing. Gâdea Sorin

Consilieri Locali:

-Stoica Gabriela

-Paniti Izabella

-Paraipan George Horatiu

-Balint Tunde

din partea formatiunii politice PNL

-Voicescu Nicoleta Teonia

-Miron Laura

-Jitaru Gheorghe

-Munteanu Gheorghe

-Cretu Valentin

din partea formatiunii politice PSD

– Jónás András

– Tóth Sándor

din partea formatiunii politice UDMR

Aparat de specialitate

SFCSBOCFP:

– Radulescu Eugen,

-Tinica Alina;

Birou Ordine si Liniste Publica, Paza Obiective, Circulatie rutiera, Evidenta Persoanei:

-Dinita Ardeleanu Constantin

Centrul Multicultural:

–  Lungu Dragos

– Iacob Madalin

– Birisu Ioan

Responsabil Societatea civila:

– Cj. Dascalu Carmen Bianca

Din partea societatii civile in ordinea inscrierii la cuvant:

– D-na Velicu Maria

– Dl Velicu Decebal

– D-na Beloiu Elena

– Dl. Beloiu Dan

In cuvantul de introducere in sedinta de dezbatere publica Primarul Mun. Sacele da citire anuntului publicat pentru consultarea publica si dezvolta consideratii generale despre proiectul de buget al anului 2021 pentru municipalitatea saceleana, insitand pe aspectele de investitii si facand o paralela asupra alocarilor anilor trecuti si cele prevazute pentru anul curent in zonele de maxim interes pentru dezvoltarea si functionarea municipalitatii.

In alocutiunea dansului acesta precizeaza faptul ca fata de necesitatile municipalitatii, fondurile nu sunt suficiente in general, punctand faptul ca resursele primite de la bugetul de stat sunt aproximativ asemanatoare cu cele de la nivelul anului precedent dar in nici un caz suficiente pentru acoperirea necesitatilor. Bugetul este creionat echilibrat pe cele 2 sectiuni de dezvoltare si functionare precizand faptul ca fata de executia pe anul 2020 de 56.684.880 mii lei pentru anul 2021 s-au prevazut 74.337.290 mii lei.

Pentru sectiunea de functionare au fost prevazute fonduri cu o crestere de 2 miliarde fata de anul precedent, unde se doreste sa se atinga ceea ce municipalitatea si-a propus, detaliate pe capitole pe principalele zone de interes respectiv:

 • sanatate,
 • educatie unde s-a prevazut o crestere de 1.200.000 pentru efectuarea de reparatii curente in unitatile de invatamant),
 • la capitolul de asistenta sociala o crestere de 400 000 lei  fiind si un domeniu de interes pentru D-na Beloiu, prezenta din partea societatii civile, care a formulat si o cerere in acest sens la care va primi si un raspuns in scris fundamentat
 • locuinte  unde s-a estimat un buget relativ ca si in anul precedent
 • reparatii strazi
 • alocari fonduri pentru proiecte cu finantare nerambursabila spre deosebire de anul trecut cand nu au fost prevazute
 • proiecte in curs de desfasurare: cum ar fi inchiderea rampei din Subobrej care ar fi preconizata pentru finalizarea inchiderii undeva la sfarsitul lunii iunie cu speranta respectarii termenului fiind in acest sens si prima realizata in judetul Brasov
 • lucrarile de echipare cu energie electrica in colaborare cu Societatea Transilvania Sud in cartierul Tomanei care au fost solicitate de catre cetatenii din zona
 • drumul forestier care se realizeaza pe fonduri europene
 • proiectele importante aflat in desfasurare cu GAL Garcini vizand atat infrastructura cat si domeniul ocupational pe diverse domenii de interes cu un termen de finalizare anul 2023
 • cresa din cartierul Stefan cel Mare care se doreste a fi finalizata in acest an
 • sala de sport a Scolii Generale nr.4 din cartierul Electroprecizia
 • cateva PUZ-uri de maxima necesitate cum ar fi cel central, pod Timis, pepiniera, cimitir municipal
 • reactualizarea PUG-ului cu termen de finalizare anul 2023
 • resurse pentru strategia de dezvoltare a Municipiului Sacele pentru perioada 2021-2030 fara de care nu se pot accesa fonduri europene
 • planul de mobilitate urbana
 • proiectul de apa – canal din Baciu finantat prin PNDL2  cu extindere retea canalizare pe strazile Cerbului, Verii, De mijloc
 • modernizari strazi – breteaua  de pe str.Armata Romana pentru faciltare acces in Cartierul Stefan cel Mare, o alta bretea pentru facilitare acces din Cart. Movila

Ca si o concluzie dl Primar reitereaza faptul ca bugetul este echilibrat intre cele doua sectiuni urmand ca la rectificarile ce vor avea loc in cursul anului sa mai fie alocate resurse pentru alte necesitati.

Totodata aduce la cunostinta faptul ca 33% din buget este alocat investitiilor pe palierele importante cum sunt iluminatul stradal in Cart Stefan cel Mare, inlocuire stalpi, extindere iluminat in Cartierul Electroprecizia cu lampi cu led.

In continuare dl Primar invita cei prezenti sa-si exprime puncte de vedere fata de cele prezentate .

D-na consilier Balint Tunde adreseaza anumite intrebari cu privire la posibilitatea asfaltarii unor strazi din Turches in apropierea cimitirului catolic, intrebari la care dl Primar a raspuns punctual cu investitiile aflate in derulare in zona respectiva.

Dl consilier Paraipan George Horatiu adreseaza o intrebare cu privire la gradul de implementare a reformei de digitalizare in institutie si in celelalte institutii publice, intrebare la care Dl Primar a raspuns ca aceasta reforma este in atentia municipalitatii in faza de studiu oferte urmand ca la momentul conturarii unei ipoteze sa aiba discutii cu toti factorii implicati inclusiv cu consilierii locali. Exista premisele ca in 2 ani sa se implementeze acest proiect.

In continuare Dl Primar mai aduce la cunostinta faptul ca urmeaza sa se realizeze un bloc de locuinte sociale in blocul fostei ambasade , urmand ca in circa 3 luni sa se finalizeze procedurile de achizitie si sa fie semnat contractul de lucrari pentru demararea constructiei cu un numar de 28 de unitati locative, unde municipalitatea cofinanteaza cu 1,6 milioane lei.

In continuare ia cuvantul din partea societatii civile d-na Velicu Maria care doreste sa cunoasca situatia fondurilor alocate pentru realizarea alimentarii cu apa si asfaltare pe str. Bolnoc.

Dl Primar ia cuvantul si anunta faptul ca acestea nu se vor realiza anul acesta tinand cont de faptul ca s-au finalizat doar documentatiile tehnice pentru infrastructura lipsa pe aceasta strada, intentionand sa se finanteze lucrarile din imprumutul ce se doreste a fi luat de catre municipalitate spre sfarsitul anului urmand sa se demareze lucrarile anul viitor. Dl Primar anunta ca pe 2 strazi Schiorilor si Brazilor Compania Apa urmeaza sa execute din fonduri proprii si asfaltarea si ca sunt in atentie cu extindere si reabilitare apa -canal inca 9 strazi din Cernatu.

D-na Velicu intervine si ar dori sa stie daca in zona strazii Bolnoc s-ar putea realiza o zona de agrement si un parc.

Dl Primar intervine si explica faptul ca in centrul cartierului ANL Bunloc exista un teren privat pe care municipalitatea isi propune sa il achizitioneze pentru a-l putea dezvolta ca si parc si locuri de joaca pentru copii. S-a avut in vedere ca la toate PUZ-urile supuse spre aprobare sa fie prevazute si  asemenea zone de agreement, parcuri si locuri de joaca.

Dl Velicu Decebal tot din partea societatii civile intervine si spune ca acum odata cu promovarea Municipiului Sacele in circuitul turistic si declararea “Orasului Sacele ca statiune de interes turistic local” ar dori sa cunoasca demersurile conducerii cu privire la punerea la dispozitie a unei portiuni de teren pentru realizarea unei partii de ski in zona Bolnoc in sensul realizarii un parteneriat public privat in zona pentru reoperationalizarea acelei partii de ski din zona care a existat la un moment dat. Se cunoaste faptul ca in zona s-au facut puneri in posesie si sunt terenuri particulare. In Municipiul Sacele exista pensiuni restaurante dar ar fi necesara crearea si de obiective sportive de interes turistic pentru a putea complini acest statut de statiune turistica de interes local, asa cum s-a vazut preocuparea pentru realizarea pistelor de biciclete ar fi interesanta si preocuparea pentru o partie de ski cu tunuri de zapada.

Dl Primar intervine si spune ca nu s-a dorit obtinerea acestui titlu doar scriptic ci si ca punere in practica si dezvoltare pentru ca doar obtinand acest statut pot fi accesate fonduri pentru dezvoltarea turistica care se doreste in acest oras. Totodata aduce la cunostinta faptul ca se afla in desfasurare discutii cu privire la realizarea unui roller coaster ca in genul celui realizat la Gheorghieni. La fel de mare interes exista pentru continuarea proiectului major dar intarziat cu privire la Micro Regiunea Ciucas Piatra Mare pe care  se spera la  deblocare cat mai repede. In acest proiect municipiul Sacele este lider si mai fac parte din proiect si localitati din Prahova si Brasov. In aceasi zona de interes in anul 2011 era un proiect de realizare a unui domeniu schiabil pe muntele Paltinul  la fel ca si pentru Poiana Brasov si pentru care inca mai exista ca studiu dar care nu a mai fost realizat pentru ca a fost ales proiectul cu Poiana Brasov.

La Sacele exista si sunt foarte cautate  obiectivele turistice Canionul 7 Scari si tiroliana. Ca si o concluzie Dl Primar spune ca  zona de dezvoltare turistica este de mare interes si va sta in atentie la fel cum sunt in atentie si crearea de locuri de munca prin dezvoltarea reteliei de magazine ce se va realiza incepand cu anul acesta prin deschiderea magazinelor Lidl si Kaufland, Pepco. Ideea de a dezvolta retaua de magazine nu are drept scop nesprijinirea localnicilor ci dezvoltarea localitatii si prin atragerea de taxe si impozite la bugetul local si crearea de locuri de munca.

D-na Beloiu Elena din partea societatii civile ia cuvantul si doreste sa se faca o analiza a tuturor asociatiilor si fundatiilor pentru a putea observa directionarea constructiva a cotizatiilor municipalitatii de la bugetul local catre aceste asociatii ca sa nu mai fie probleme precum cu asociatia care se ocupa de gestionarea cainilor fara stapan care reprezinta o mare problema din cele constatate de dansa si familia acesteia si nu numai.

Dl Primar intervine si considera pertineta alocutiunea d-nei Beloiu si aduce in discutie situatia intampinata cu ADI ISO MEDIU si de probelmele cu care ne confruntam pe partea de salubritate din cauza lipsei de implicare a acestei asociatii. Municipalitatea a cautat solutii prin intensificarea responsabilizarii cetatenilor inclusiv prin aplicarea de amenzi, prin montarea de camere de supraveghere si prin montarea de ecoinsule.

D-na Beloiu intervine si doreste sa cunoasca faptul daca s-au prevazut alocari bugetare pentru realizarea de parcari suplimentare in Sacele.

Dl Primar intervine si aduce la cunostinta faptul ca sunt prevazute alocari bugetare pentru reorganizarea sitemului de parcare in municipiu pana in anul 2024.

D-l Beloiu intervine si aduce in discutie din nou anumite probleme legate de lipsa de siguranta si de masurile ce trebuiesc intensificate privind gestiunea cainilor fara stapan.

La aceste alocutiuni fara a avea legatura cu tema dezbaterii publice privind proiectul de buget pe anul 2021, au fost furnizate raspunsuri de catre Dl Viceprimar Géczi Gellért si Dl. Administrator Public Dl Gâdea Sorin.

D-na Balint reia cuvantul si ar dori sa sesizeze o problema legata despre pietruirea strazilor care creaza probleme si ar dori sa propuna ca aceasta sa se faca doar prin tasare si nu prin pietruire, lucru apreciat si sustinut de catre Dl Primar in raspunsul oferit d-nei consilier.

Dupa epuizarea alocutiunilor si a lamuririi aspectelor sesizate, Primarul Mun. Sacele intervine si intreaba daca mai sunt si alte interpelari din partea reprezentantilor consiliului local, ai societatii civile iar in lipsa altor interventii reitereaza faptul ca daca sunt propuneri concrete de modificare si completare a proiectului de buget sa fie realizate in scris si depuse la registratura institutiei, pana in cursul prezentei zile la ora 16. Nemaifiind alte interpelari declara sedinta de dezbatere publica inchisa multumind participantilor.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-Verbal (Minută) de dezbatere publică care se va afişa pe avizierul instituţiei şi pe pagina de internet a instituţiei www.municipiulsacele.ro.

print